Förverkliga dina drömmars uteplats

Altanbyggarsäsongen är här – som vi har längtat! En altan gör mycket för husets helhetsintryck och är ett perfekt ställe att umgås på.

Njut av sommaren på altanen

Uteplatsen är en förlängning av ditt hem och en härlig plats där du kan ha många trevliga stunder med vänner och familj, bjuda in till grillmiddagar, sola eller bara ta det lugnt. Den blir lätt sommarens mysiga uterum.

Är du på gång att bygga altan eller behöver den du redan har rustas upp? Oavsett vad, finns det en uppsjö av trall i olika material ute på marknaden och du lär med all säkerhet hitta något som passar just din smak och dina behov. Trall är det optimala valet för golv i utomhusmiljö. Den mest populära trallen i Sverige är tryckimpregnerad furu. Ett mycket prisvärt och lättarbetat virke med lång hållbarhet. Trallvirke är slitstarkt och praktiskt – perfekt för vårt nordiska klimat med stora väderskiftningar.

Tryckimpregnerad trall

Ett bra val är att köpa en tryckimpregnerad trall. Då får du ett virke som är impregnerat ända in i kärnan, och inte bara på ytan. Hela virket skyddas mot röta – allt för att ditt bygge ska hålla i många år framöver. En annan fördel med att välja tryckimpregnerad trall är att den kräver minimalt med underhåll. Det brukar räcka gott att hålla den ren med såpa och vanlig borste. Om oturen är framme och trallen har blivit angripen av alger eller mögel, tas det enkelt bort med alg- och mögeltvätt.

Locka fram din kreativitet när du ska bygga altan. Det finns mycket inspiration på nätet, som till exempel altaner som följer bergets kant, en snygg trätrall runt poolen eller en altan med olika nivåer. Du piffar sedan enkelt upp altanen med exempelvis krukor med växter, kuddar och plädar. Spaljéer avgränsar fint och ger en hemtrevlig känsla samt icke att förglömma – ordna lite belysning när sensommarkvällarna gör sig påminda.