Olika varianter av grytor och kastruller

I köket är det ju bra att ha lite olika grytor och kastruller, men då det finns många varianter att välja på så kanske det inte är lätt att veta vad du ska ha. Därför ska vi gå igenom några varianter, så det blir lite lättare val för din den. Du kan sedan besöka https://www.kitchenlivingdining.com/se/koksutrustning/ för att köpa på dig grytor men även annat till hemmet.

Olika material och egenskaper

Kastruller och grytor tillverkas i olika material och kommer med varierande egenskaper. Många grytor och kastruller är utrustade med vad som kallas en “sandwichbotten,” en extra botten av aluminium. Denna sandwichbotten bidrar till en mer jämn värmefördelning och minskar risken för att maten bränner fast. Skillnader kan finnas i tjocklek och antal bottnar beroende på tillverkare, vilket även påverkar deras prestanda på induktionsspisar. De mer exklusiva varianterna har ofta en större magnetisk yta och ibland har den magnetiska egenskapen ingjuten i botten. Dessa kastruller och grytor är särskilt användbara vid kokning.

Rostfria kokkärl är ett annat alternativ och kan ha en aluminiumkärna som sträcker sig hela vägen upp i sidorna. Dessa kokkärl är särskilt effektiva för att laga såser, gröt eller till exempel risotto.

När det gäller rostfritt stål kan kvaliteten variera. Ju renare stål, desto enklare är det att rengöra.

Grytor och kastruller i gjutjärn

Grytor och kastruller i gjutjärn finns i två huvudsakliga varianter: rått gjutjärn och emaljerat gjutjärn.

Rått gjutjärn är helt obehandlat och vanligtvis mer prisvänligt än emaljerat gjutjärn. För att sköta om rått gjutjärn bör du diska det endast med vatten och se till att det inte står blött, eftersom detta kan leda till rostbildning.

Emaljerat gjutjärn bör upphettas försiktigt. Om du utsätter kärlen för hög värme för snabbt kan emaljen skadas. De kan enkelt rengöras med varmvatten och diskmedel, och du behöver inte oroa dig för att maten ska missfärgas, till exempel av tomater eller vin, som kan hända med rått gjutjärn. För att bevara emaljen är det en bra idé att använda redskap i trä eller plast, eftersom blank emalj kan vara svårare att bryna i jämförelse med matt emalj.