Miljösmart vardag – Vägen till en hållbar livsstil

Att leva hållbart och tänka på miljön är idag viktigare än någonsin. Det är en utmaning att veta och förstå hur man kan göra skillnad och hur man kan minimera vår klimatpåverkan. I den här artikeln kommer du kunna läsa om några konkreta råd och tips för att leva mer miljövänligt i staden.

Gör små förändringar i din vardag

Det är ibland lätt att känna sig överväldigad av de stora globala miljöproblemen, men genom att göra några små förändringar i vardagen kan alla bidra till att skapa en mer hållbar värld. Här är några exempel:

  • Minska plastanvändningen- Investera i återanvändbara tygkassar och förpackningar för att minska mängden plast du förbrukar. Ta med en egen kaffemugg när du köper take-away kaffe och undvik engångsplast som sugrör och bestick.
  • Återvinn och kompostera – Lär dig om hur man återvinner i kommunen och sortera ditt avfall korrekt. Använd dig av lokala återvinningscentraler och börja även med att kompostera ditt matavfall hemma.
  • Minska ditt bilberoende – Cykla eller använd kollektivtrafik istället för att ta bilen. Om du måste köra bil, tänk på att samåka med andra för att minska utsläppen. Du kan även tänka på att investera i en elbil eller en bil som kör på biogas.
  • Konsumera hållbart – Köp ekologiskt, rättvisemärkt och kravmärkt mat och produkter när det är möjligt. Besök miljövänliga butiker och stötta lokala företag som arbetar för en mer hållbar värld.

Spara energi hemma och på jobbet

Att göra små förändringar i det dagliga beteendet kan ha en stor inverkan på vår energianvändning och därmed på klimatavtrycket.

  1. Släck ner – Se till att alltid släcka lampor och stänga av elektroniska apparater när du inte använder dem. Du kan även byta ut glödlampor med energisnåla LED-lampor.
  2. Energieffektiva apparater – När det är dags att byta ut gamla apparater så välj energieffektiva alternativ. Tänk också på att använda dem på ett energisnålare sätt såsom att vänta tills tvättmaskinen och diskmaskinen är fulla innan du sätter igång.
  3. Isolera bostaden – Lägg extra isolering på loftet och/eller väggarna så att ditt hem bli mer energieffektivt. Täta fönster och dörrar för att undvika onödig värmeförlust.
  4. Termostat och Timer – Genom att reglera temperaturen och ha en programmerbar timer för uppvärmning och belysning kan du spara mycket energi och pengar.

Hållbarhet ur ett samhällsperspektiv

De individuella handlingarna har stor betydelse men det behövs även förändringar på samhällsnivå för att skapa en mer hållbar livsstil. Genom att rösta på politiker som prioriterar miljön, engagera oss i miljöorganisationer och delta i lokala miljöaktiviteter kan vi påverka de stora strukturerna. Det finns flera organisationer, föreningar och grupper som du kan delta i eller stötta ekonomiskt.