Led spotligt lampor sparar energi

Den så kallade lysdioden, led, är dagens mest energieffektiva och snabbast utvecklande ljusteknik. Kvalitets led lampor håller längre, är mer hållbara och erbjuder jämförbar eller bättre ljuskvalitet än traditionella glödlampor. Fortfarande finns det på marknaden halogen lampor men det är egentligen ingen jämförbar produkt då led är så mycket mer effektivt. Ifall du funderar på att få ned energikostnaden hemma så finns det egentligen bara ett alternativ, nämligen led lampor. Vi berättar mer.

Energibesparande

Led är en mycket energieffektiv belysningsteknik, speciellt spotlight lampa, och det har en potential att i grunden förändra framtiden för belysning i hela världen. Dels är led mycket mer energieffektiv än exempelvis halogenlampor, vilket naturligtvis gör att du sparar pengar ifall du uppgraderar till led. Dessutom avger led ingen värme, vilket exempelvis traditionella glödlampor gör, och du har dessutom en flimmerfri ljuskälla. Oavsett vilken typ av led du funderar på så får du dessa fördelar.

Led är olik alla andra ljuskällor

Led skiljer sig mycket från andra belysningstyper som exempelvis traditionella glödlampor och halogen. Lysdioder är storleksmässigt lika stora som en pepparfläck och kan avge ljus i en mängd olika färger. En blandning av röda, gröna och blå lysdioder används ibland för att göra vitt ljus. Led avger ljus i en specifik riktning, vilket minskar behovet av reflektorer och diffusorer som kan fånga ljuset. Denna funktion gör led mer effektiva för många användningsområden som infällda spotlights och arbetsbelysning. Med andra typer av belysning måste ljuset reflekteras i önskad riktning och mer än hälften av ljuset får aldrig lämna armaturen. Som redan nämnts avger led väldigt lite värme. Led håller dessutom mycket längre än andra belysningstyper. En led lampa av god kvalitet kan hålla mellan 3 till 5 gånger längre än en halogenlampa och 25-30 gånger längre än en glödlampa. Led utvecklas hela tiden och nya produkter ser dagens ljus hela tiden.